Halikarnas Balıkçısı, Zeki Müren, Neyzen Tevfik, Seyyal Taner, Gülriz Sururi ya da Nejat İşler… Yıllarını Bodrum’a vermiş, Bodrum’dan asla vazgeçemeyen onlarca müzisyen, şair ve yazar hiç de haksız sayılmaz. Çünkü Bodrum, yolu bir kez buraya düşen herkesin kapısını bambaşka bir güzellikle çalıyor.
“Peki, Bodrum’u bu kadar özel kılan ne?” diye sorarsanız herkes için ayrı bir sebebi vardır elbette. Ancak herkesin ortak bir noktada buluştuğu, Bodrum’u Bodrum yapan güzelliklerin sayısı da bir hayli fazla kesinlikle! Ben de Ege’nin en güzel köşesi Bodrum’un, herkesin hemfikir olduğu vazgeçilmez yerlerini araştırıp Bodrum’da mutlaka gezilmesi gereken yerleri derledim.
Sizin de eklemek istediğiniz ve mutlaka burayı da görün dediğiniz yerler varsa yazının sonundaki yorum alanına yazabilirsiniz.
Bodrum Kalesi
Bodrum karelerinin olmazsa olmazı Bodrum Kalesi, Bodrum’da gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor elbette! İki liman arasındaki kayalık alanın üzerinde yer alan Bodrum Kalesi’nin, 1406-1523 yılları arasında inşa edildiği biliniyor. İç kısmında faklı ülkelerin isimleriyle adlandırılan kuleleri bulunan kalenin en yüksek kulesi, denizden 47,50 m yükseklikte. İç kaleye 7 kapıdan geçerek ulaşılıyor ve bu kapıların üzerindeki armalarda çeşitli figürler bulunuyor. Tarihinde hapishane olarak da kullanılan kale, günümüzde Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veriyor.

Halikarnas Mozolesi
Dünyanın 7 Harikası’ndan birinin de Bodrum’da olduğunu biliyor muydunuz? Elbette Halikarnas Mozolesi’nden bahsediyorum. Milattan önce 350 yılında yapıldığı bilinen ve Halikarnas Mozolesi olarak anılan Kral Mausollos’un Mezarı, 16. yüzyıla kadar korunsa da Haçlı Seferleri sırasında yıkıma uğruyor. Kuşatmacılar buradan aldıkları taşları, Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanıyor. Günümüzde anıt mezara ait birçok kalıntıyı görebileceğiniz müze, limana yalnızca 250 m uzaklıkta yer alıyor.
Gümüşlük
Bodrum tatilcilerinin Instagram karelerinin olmazsa olmazı Gümüşlük’ü bu listeye eklemezsem olmaz elbette! Gümüşlük muhteşem atmosferi ve ünlü balık restoranı ile Bodrum’un en görülesi noktalarından. Eğer yeterince zamanınız varsa bir gününüzü Gümüşlük’e ayırıp gün boyu berrak suların tadını çıkardıktan sonra akşam meşhur Mimoza Restaurant’ta balık yemeyi ve boy boy fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin.

Yalıkavak Kaya Mezarları
Tarihte bir yolculuğa çıkmak ve günümüzden 600 yıl uzağa gitmek isterseniz Yalıkavak tüm güzelliğiyle sizi bekliyor. Yalıkavak’a hakim bir tepede, Sandıma ile Likyalılar dönemine ait olduğu düşünülen Panormus Kaya Mezarları bulunuyor. Bodrum tatiliniz sırasında Yalıkavak’a bir çıkartma yapmak isterseniz bu mezarları da keşif listenize mutlaka eklemelisiniz.

Bodrum Marina
Bodrum’a ilk gelenlerin mutlaka yolunun düştüğü Bodrum Marina’dan bahsetmeden Bodrum’da gezilecek yerler listesi yapılamaz tabii ki! Eğer akşamüzeri keyifli bir yürüyüşe çıkmak, Bodrum’un nefis havasını solumak isterseniz Bodrum Marina’ya mutlaka uğrayın. Marinada yer alan restoranlardan birine oturup kendinize leziz bir akşam yemeği ısmarlayın ve geç saatlere kadar açık olan restoranlarda gönlünüzce alışveriş yapın.
Barlar Sokağı
Gümbet’te yer alan Barlar Sokağı, Bodrum’un en renkli yerlerinden. Eğlencenin sabah saatlerine kadar devam ettiği sokakta, her zevke hitap eden birçok mekan mevcut. Sizde kendinize uygun bir mekan bularak eğlence dolu saatler yaşayabilirsiniz. Birçok ünlünün sahne aldığı meşhur gece kulüplerinin de bu sokakta olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Bodrum Antik Tiyatrosu
Bodrum’a gidip antik tiyatroyu görmeden dönmek olur mu? Elbette olmaz! Klasik çağdaki Bodrum’dan, günümüze ulaşan tek yapı olmasıyla dikkat çeken tiyatro aynı zamanda Anadolu’nun en eski tiyatrolarından biri. Günümüzde festival ve konserlere de ev sahipliği yapan tiyatro, etkinliklerde 13.000 kişi ağırlayabiliyor. Bodrum seyahatinizi planlarken etkinlik takvimine de bakarsanız sevdiğiniz bir ismin konserine ya da dünyaca ünlü bir şova denk gelebilirsiniz.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
Bodrum Kalesi içerisinde hizmet veren Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, sualtı dünyasına ait barındırdığı yüzlerce eserle dikkat çekiyor. 4 sergi salonu bulunan müze, dünyanın en zengin Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonuna sahip. Müzede ayrıca Yassıada, Şeytan Deresi ve Serçe Limanı batıkları da sergileniyor.

Tavşan Adası
Tavşan Adası için Gümüşlük’ün en özel köşesi desem hiç de haksız sayılmam bence! Denizin içerisinden yürüyerek geçilen adaya geçişin bu kadar kolay olmasının sebebi çok romantik çünkü… Helenistik dönemde Halikarnassos Kralı Mausolos denizin içerisine bir geçit yaptırıyor. Bu geçiti yaptırmasının sebebi ise sevgilisi Artemisya ile beraber bu adaya kolayca geçip hem adadaki tavşanları beslemek hem de günbatımını izlemek! Eğer sizin de Gümüşlük’e yolunuz düşerse mutlaka bu adaya uğrayın ve günbatımını buradan izleyin. Bu arada adada hala tavşan görmenin mümkün olduğunu da hatırlatayım.

Myndos Kapısı
Halikarnassos’a yani Bodrum’a giriş kapısı olarak bilinen Myndos Kapısı, MÖ 360’lı yılları günümüze taşıyor. Yakın tarihte restore edilen kapı, İskender’in geçemediği tek kapı olarak da ünlü. Eğer Bodrum tarihinde keyifli bir yolculuk yapmak isterseniz Myndos’u keşif listenizin ilk sıralarına ekleyebilirsiniz.
Bodrum Denizcilik Müzesi
Bodrum’un denizcilik tarihine doğru uzanmak sizce de harika olmaz mı? Zengin bir arşivi günümüze taşıyan Bodrum Denizcilik Müzesi’nde sıra dışı eserler görebilir, Bodrum ve tarihi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Pazartesi günleri kapalı olan müze, Nazım Hikmet Sokak’ta yer alıyor.
Zeki Müren Müzesi
Bodrum’la adı en çok özdeşleşen ünlüdür belki de Zeki Müren… Öyle ki adına açılan bir müze bile var! Son yıllarını geçirdiği evin Kültür Bakanlığı tarafından müzeye çevrilmesiyle beraber her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Zeki Müren Müzesi’nde, ünlü yıldızın sahne kostümleri ve ev eşyaları sergileniyor. İki katlı olan evin ilk katında eve ait eşyalar, ikinci katta ise ünlü sanatçının takıları, kostümleri, plakları ve ödülleri bulunuyor. Türk müziğinin en sevilen isimlerinden Zeki Müren’i yakından tanımak ve Bodrum’a olan aşkını görmek isterseniz Bodrum’da tatil yaparken bu müzeyi de es geçmeyin.
Bodrum Yel Değirmenleri
Bodrum siluetinin vazgeçilmez sembollerini de unutmadım elbette… Yel değirmenlerini görmeden Bodrum’dan dönülür mü hiç! Tarihleri Orta Çağ dönemine kadar uzanan yel değirmenlerini Bodrum’un pek çok noktasından görebilirsiniz. Ancak hem yakından görmek hem de bulundukları tepeden Bodrum’un enfes manzarasını izlemek de harika bir deneyim. Bodrum ve Gümbet Koyu arasında kalan yel değirmenlerine ulaşmak için Osman Nuri Bilgin Caddesi üzerinden Haremtan Sokak‘a dönüş yapmanız yeterli!

Osmanlı Tersanesi
1775 yılında kurulduğu düşünülen Osmanlı Tersanesi, günümüzde sanat galerisi olarak hizmet veriyor. Tersanenin arkasında ise Adsız Atlı Süvari’nin ve Osmanlı Denizcisi Cafer Paşa’nın türbeleri bulunuyor. Eğer yeterli vaktiniz varsa yenilenen tersane yapısını görebilir, sanat galerisini gezebilirsiniz.
Bodrum Koyları
Bodrum’da görülmesi gereken onlarca koy var! Hepsini görmeyi bir tatile sığdırmak ise oldukça zor. Ancak dilerseniz tekne turlarına katılarak bölgedeki pek çok koyu aynı günde görebilirsiniz. Göltürkbükü’nde Ege’nin en berrak denizine ev sahipliği yapan Cennet Koyu, Bitez-Gümbet arasındaki Akvaryum Koyu, Akyarlar’ın gözdesi Karaincir, Bodrum’un en güzel sahillerine ev sahipliği yapan Yahşi, Gündoğan’daki Küçükbük ve Yalıçiftlik’in gözdesi Kargıcak Koyu Bodrum’da mutlaka gezilmesi gereken koylardan yalnızca birkaçı…

Palmarina Bodrum
Yalıkavak’ın gözdesi konumundaki Palmarina Bodrum, süper yat tesisleri ile farklı boyutlarda ve farklı özelliklerde onlarca yatı ağırlıyor. Yat sahiplerinin yanı sıra ziyaretçiler için pek çok imkan sunan marina içerisinde ünlü markaların mağazaları ve lüks restoranlar bulunuyor. Lüks yaşam alanlarının da hizmet verdiği marina içerisindeki plajlarda düzenlenen partilerde eğlenceye doyabilir, tasarımıyla büyüleyen havuzlarda güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

tr_TRTurkish